Södermalms historia

Södermalm är ett populärt område i Stockholms innerstad. Här hittar du bland annat Hornstull och Sofo, Erikdalsbadet, Södersjukhuset, Vitabergsparken och Fotografiska museet. Du kan även gå på mysiga promenadstråk i Högalidsparken intill Hornsbruksgatan, eller varför inte shoppa loss bland det stora utbudet av butiker på populära och ockuperade Götgatan? Idag är det trendigt att bo, shoppa eller bara hänga på Södermalm, men dess historia hör i första hand samman med en arbetarklass.

 

1288 fram till 1900-talet
1288 är ett viktigt år när man pratar om Södermalm. Det är nämligen därifrån man har hittat den tidigaste omnämningen av stadsdelen, i ett brev från biskop Anund i Strängnäs. Stadsdelens ursprungliga namn är dock Åsön, som än idag lever kvar då det gav namn till Åsögatan och Åsöberget. Södermalm en av de så kallade malmarna, tillsammans med exempelvis Norrmalm. Bebyggelsen var länge sparsam på Södermalm då dess huvuduppgift var att skaffa bete till borgarnas boskap. Det var först på 1570-talet som fler byggnader började resas i stadsdelen, framför allt på grund av den ökade befolkningen i staden. Den första bebyggelsen befann sig i området vid Slussen. Under 1800-talet fortsatte Södermalms olika delar att bebyggas och vid århundradets slut och industrialiseringen var stadsdelen främst hem åt arbetarklassen. Än idag hänger kopplingen mellan Södermalm och arbetarklass kvar i tal, trots att stadsdelen med tiden har blivit gentrifierad och numera är hem åt medelklassen. År 1934 bodde ca 144 500 människor på Södermalm. Fram till 80-talet minskade befolkningsantalet stadigt, men efter det har befolkningen sakta men säkert ökat igen.Södermalms historia 2

 

Dagens vackra Södermalm
Dagens Södermalm skiljer sig drastiskt från dess historia. Idag finns här stora shoppinggator, exklusiva restauranger och dyra bostäder som främst bebos av en medel- och överklass. Trots gentrifieringen har en viss arbetarcharm, eller snarare en arbetarestetik, lyckats leva kvar i stadsdelen. Är du på besök i Stockholm bör du definitivt besöka Södermalm. Ta en kopp kaffe på något av stadsdelens alla caféer, promenera mot vattnet längs med Hornsbruksgatan och Högalidparken eller slå dig ned på en filt i Vitabergsparken. Möjligheterna är många, och Södermalm har något att erbjuda för alla. Missa inte Stockholms vackraste stadsdel.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *