Vikten av byggnadsvård

Att vårda byggnader är alltid viktigt. Oavsett om du bor i en nyproduktion eller i ett äldre hus så är det viktigt att lägga ner tid och pengar på att se till att den fastighet du eller dina hyresgäster bor i kommer att vara trivsam och beboelig i många år framåt. Stockholm och stadsdelen Södermalm är ett bra exempel på områden med både äldre och nyare byggnader.

Vad är byggnadsvård?

Så, vad är egentligen byggnadsvård?

Byggnadsvård är ett begrepp som används för att sammanfatta vård av byggnader. Det finns flera olika sätt att vårda byggnader på, genom skötsel och underhåll och ibland restaurering. En del tänker att begreppet enbart gäller vårdande av äldre byggnader, men faktum är att byggnadsvård gäller både äldre och nyare byggnader. Byggnadsvård ingår som en del av kulturvård och ibland kan det krävas att en arkeolog är på plats när värdefulla byggnader ska restaureras. För att kort sammanfatta vad byggnadsvård är för något så är det ett förhållningssätt till när man utvecklar, renoverar och bygger för att bevara en byggnads värde.

Tak

Att ta hand om en byggnads tak är en stor och viktig del av byggnadsvård. Många tänker att byggnadsvård innebär att man tar hand om en byggnads fasader och glömmer då bort att taket är en minst lika stor och viktig del för att bevara en byggnads värde. Det är viktigt att man upptäcker problem med taket i tid. Om du äger fastigheten själv kan du enkelt höra av dig till en lokal plåtslagare i Stockholm, ett exempel på det är https://norrmalmsplat.se/platslagare-sollentuna/ som ger dig en kostnadsfri offert och har erfarenhet av byggnader som liknar din. Om du är hyresgäst och har lagt märke till att taket i huset du bor i bör ses över ska du inte vara rädd för att höra av dig till föreningen om att de borde åtgärda taket.

Fasad

Att ta hand om en byggnads fasad är oftast det första som görs inom byggnadsvård. Till skillnad från exempelvis tak som inte är lika synligt är husets fasad oftast det man först åtgärdar eftersom fasaden är det första intrycket vi får av en byggnad. När fasaden inte ser särskilt trevlig ut sjunker byggnadens popularitet och ibland värde. När en fasad är väl omhändertagen blir bostadsområdet genast mer levande och inbjudande. Det finns ett flertal olika firmor som gärna hjälper dig med att måla fasaden till din byggnad. Det finns flera olika material som går att använda till fasaden, du kan också välja att ge din fasad en helt ny färg än vad den hade innan. Oavsett vad du väljer så kommer din byggnad att få ett lyft bara genom en fräschare fasad.

Fönster och dörrar

Ett annat sätt att ta hand om en byggnad är genom att byta ut de fönster och dörrar som blivit trasiga eller börjat att förmultna. Det bästa du kan göra när det är dags att byta fönster eller dörrar är att välja fönster och dörrar som liknar de byggnaden redan har.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *