Södermalm – stadsdelen med stil

Södermalm kallades en gång i tiden för Knivsöder, vilket berodde på den utbredda fattigdomen i stadsdelen. Inte minst i Hornstull, där bron mellan Kungsholmen och Södermalm inte byggdes förrän 1935. Hornstull var som en glömd udde, dit man helst inte åkte i onödan. Idag har dock vindarna vänt och Södermalm är den hippaste stadsdelen i Stockholm, dit konstnärer, författare, artister och barnfamiljer flyttar. Många i området värnar om sin bostad och lägger ned mycket tid på inredningen i de gamla fastigheterna. Hur ser det ut i Söders lägenheter, vad är inne idag?

Second hand, vintage och personlighet

På Södermalm kryllar det av second hand-butiker, ingen annan stadsdel i Stockholm värnar så mycket om klimatet och estetik från tidigare årtionden. På Söder vill man sticka ut och vara personlig, sålunda passar det perfekt att fynda unika föremål i second hand- och vintagebutiker. Men låt dig inte luras; en Södermalmslägenhet består inte enbart av gamla och rostiga ting – mycket är dyra samlarobjekt och väggarna är noggrant tapetserade och målade av professionella målare från närliggande orter.

Vitt, fräscht och funktionellt

Det ska dock kommas ihåg att Södermalm inte är helt avskuret från resterande Stockholm och världen. Visst är de trendsättare, och visst har de en viss extravagans – men de influeras av sin omvärld lika mycket som oss andra. Idag är det inne med minimalism, stilfullhet och funktion. Så även på Söder kommer du hitta hem som följer dessa trender.

Många av lägenheterna på Södermalm är dessutom små med speciella planlösningar, från tiden då toaletter och dylikt tillkom i fastigheterna. Sålunda krävs det ett visst mått av kreativitet när det kommer till funktionalitet. I ett flertal hem kommer du hitta hopfällbara väggbord, hallar med loft och andra knep för att maximera boendeytan – men det bidrar bara till charmen. De som har råd kan även riva ned väggar och konstruera om planlösningen, så att den blir mer optimal. Det är inte sällan man ser mindre lägenheter på Södermalm som är mycket öppna och ljusa, med kök, vardagsrum och sovrum på samma yta. Det kan även höja bostadspriset att utföra en sådan renovering – om man någonsin skulle få för sig att lämna den hippaste stadsdelen i Stockholm!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *