Södermalmsfolkets rykte

Visst är det roligt att se hur stockholmare från olika delar av staden är tränade att ogilla varandra eller uppskatta/respektera varandra? Södermalms-bor har enligt ryktet svårt för östermalmare eller Vasastan-invånare medan mediefolket ser Södermalm som sin hemvist. Vad är sant och vad är falskt?

Ska man hata Södermalm?

Sedan ganska länge tillbaka har Södermalm ryktats vara av en lite mer konstnärlig karaktär vad utbud och invånare beträffar. Och visst stämmer det till stor del. Detta påstående kan också bekräftas med att mycket av Sveriges mediefolk har installerat sig på Söder, vilket har fått stadsdelens politiska betydelse att få uppsving. Kort sagt, Södermalm har blivit synonym med vänsterfolk medan Östermalm och Vasastan mera kan pekas ut lite mer som höger, politiskt sett. Och det är också bevisat att det är här som flest personer ger sig iväg till valurnorna när det är val.

Vad är det då som gör att många väljer att hata Södermalm trots fina parker, gulliga gator och unika butiker? Jo, många ser helt enkelt Söder som en ankdamm där de boende har skygglappar för vad som händer i övriga Sverige. Man försöker helt enkelt låta påskina att man representerar hela svenska folket politiskt medan man egentligen sitter i en rik stadsdel i huvudstaden med närhet till kultur, natur och arbeten utan att ha en susning om vad som sker i Grums i Värmland eller Kiruna uppe i norr. Detta är i alla fall den huvudsakliga debatten om orsaken till varför många rynkar på näsan åt Söder.

Möblemanget hos Söder-bon

Att många Södermalmsbor röstar vänster är det kanske ingen som undgått, i alla fall om man får tro ryktet. Men hur ser det då ut med hur man bor där? Finns det någon skillnad i val av inredning och möblemang? Hur skiljer sig till exempel bord och matstolar från snobben på Östermalm?

För en Södermalmsbo handlar det inte bara om att ha ett fint hem utan också att det ligger lite själ och hjärta bakom. Det betyder att man inte tvunget måste kila till Carl Malmsten eller Svenskt Tenn stup i kvarten för att visa sin status, utan att man kan mixa stilar till ett unikt och personligt resultat. Eftersom många konstnärer dessutom har valt att bosätta sig just här så kan många dra nytta av deras kontakter och hitta specifik konst som övriga Stockholmsbor kanske inte är varse om. Inte sällan skymtar man en del retro och nytänk hos Söder-människan. Miljötänk och jämställdhet är A och O och kan också synas i inredningen. Till skillnad från Östermalmsbon som har ett hem som ett museum och där ”kasta inte sten i glashus” är rent bokstavligt menat, så har Söderbon mer ombonat och mysigt runt sig.

Ja, detta är naturligtvis inte ristat i sten utan mer sett som skoj. Men lite får man ju generalisera…

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *