Det levande Södermalm

Södermalm har en lång historia. Från första början kallades det för Åsön, och finns nämnt av biskop Anund i Strängnäs redan 1288 som suthraemalm. Området bebyggdes tidigt, och i mitten på 1300-talet anlade man Maria Magdalena kapell. Kapellet revs på 1500-talet i samband med att Gustav Vasa kom till makten. Idag ligger dock Maria Magdalena kyrka på samma plats som kapellet en gång låg på.

Även om bebyggelse fanns var ön främst brukad till bete åt kreaturen, vilket var nog så viktigt i en växande stad. Först i slutet av 1500-talet var behovet av bostäder och lokaler större än betet, och marken exploaterades.

När industrialiseringen kom under slutet av 1800-talet exploderade Södermalm av bebyggelse, och det var främst arbetarklassen som bodde där.

Det moderna Södermalm är numera gentrifierat, vilket innebär att stadsdelen har högre status och befolkas av människor med högre inkomster än den ursprungliga arbetarklassen. Det finns både shoppingområden och dyrare bostadsområden på Södermalm idag och ett stort antal av de gamla husen är kulturminnesmärkta med blåklassad status, den högsta, av Stockholms stadsmuseum.

Mer information om Södermalm och Hornsbruksgatan finns att få för den vetgirige.

Att bo på Södermalm idag är helt rätt. Enligt en resesajt som synat Europas storstäder under lupp så är Södermalm med god marginal med på tio-i-topp-listan över de coolaste stadsdelarna. Faktorerna man då har tittat på är bland annat butiksutbudet, schyssta ställen att hänga på, service och trendsättande markörer så som caféer, vegancaféer, vinyl- och vintagebutiker. Det är inte illa att skramla ihop tio av tio poäng på det. Södermalm är alltså en färgstark pärla för besökaren eller den boende. Här gäller trend och flärd, mode och identitet. Även om Södermalm är befolkat av en yngre och modern befolkning så finns det tiotalet kommunala grundskolor och fem kommunala gymnasieskolor. Detta innebär att det finns bra möjligheter för även barnfamiljer, och inte endast yngre folk med spännande liv.

Bostadsrätterna på Södermalm betingar ofta ett ganska högt pris, och eftersom det är en gammal stadsdel med mestadels äldre hus som är kulturminnen innebär det också att man inte kan bygga om precis hur man vill utan även måste ta hänsyn till kulturminneslagen. För den kreative kan detta bli en fantastisk möjlighet att skapa ett hem som förenar både nytt och gammalt och som andas atmosfär och personlighet. Att skapa ett unikt hem är lätt på Södermalm, med närheten till alla de vintagebutiker som finns.

När det är dags att byta boende kan man få högkvalitativ service från Flyttstädning i Bromma och få mer tid över till roligare saker, utan att behöva bekymra sig om vilka rengöringsmedel som passar ihop med k-märkta hus.

Istället för skurmedel på händerna avnjuter man en latte på ett mysigt café i en av Europas coolaste stadsdelar.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *