Stockholms innerstad: Södermalm

Stockholm har mycket att erbjuda. Hit kommer människor för att arbeta, turista, besöka vänner eller gå på spelningar. I stadens centrum finner du intressanta stadsdelar med olika karaktär, såsom Östermalm, Norrmalm, Gamla Stan och Södermalm. Stadsdelarna har mycket att erbjuda vad gäller shopping, restauranger, caféer och uteliv. Om du är ute efter nya trender inom shopping, mat och uteliv, och vill hänga i härliga parker, kan ett besök till Södermalm rekommenderas. Stadsdelens popularitet har ökat enormt med åren, och idag är Södermalm ett måste för många att besöka – såväl för turister som människor boende i Stockholm. Här finns något för alla!

 

Södermalm
Södermalm, ibland kallats Söder, är en stadsdel i Stockholms innerstad. Stadsdelen avgränsas genom Slussen i norr och Skanstull i söder. Södermalm har med åren blivit en populär stadsdel i Stockholm och kopplas idag samman med olika alternativa livsstilar och ”hipsters”. Stämningen brukar beskrivas som både avslappnad och trendig. Med det har även en viss typ av caféer och affärer valt att öppna här – allt från barer och restauranger med ovanliga teman till second hand-butiker. Södermalms historia är dock något annat än hipsters och trendiga gator. Redan år 1288 har man hittat omnämningar av stadsdelen. Under 1800-talet och industrialiseringen var Södermalm framför allt hem åt arbetarklassen. Idag är arbetarklassen i stadsdelen ett minne blott och gentrifieringen ett faktum.Stockholms innerstad Södermalm 2

 

Hornsbruksgatan på Södermalm
Hornsbruksgatan är en gata i hjärtat av Södermalm. Den ligger som en parallellgata till den kanske mer kända Hornsgatan. Gatan ligger precis intill Högalidsparken och går nästan hela vägen ned till Hornstull Strand. Högalidsparken är för det mesta inte lika befolkad som många av de större parkerna. Här kan du för det mesta avnjuta en promenad i lugn och ro. På Hornsbruksgatan hittar du ett par matställen och olika företagsverksamheter, men är du ute efter mat, dryck och annat att handla kan du hellre bege dig till Hornsgatan. Hornsbruksgatan är dock ett vackrare promenadstråk än till exempel Hornsgatan. Ska du ta dig ned mot vattnet rekommenderas att du väljer Hornsbruksgatan som väg. Då den är belägen intill Högalidsparken får du grönska intill dig och dessutom är gatan ofta mindre trafikerad än Hornsgatan.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *