Mariatorget

Mariatorget, sitt namn till trots, är inte ett asfalts- eller kullerstensbelagt torg, utan en grönskande park mitt på Söder. På vardera sidan om parken hittar man Hornsgatan och S:t Paulsgatan, och mitt i parken stoltserar en fontän i brons, ”Tors fiske”, skapad av Anders Wissler. Fontänen restes år 1903, men Mariatorget, eller Adolf Fredriks torg som det ursprungligen hette, har en längre historia än så.

Området där Mariatorget nu ligger ingick från början i den Dauerska egendomen. Torget byggdes i slutet av 1760-talet. Anledningen till torgets namn var helt enkelt att man namngav det efter den dåvarande kungen, som godkände namnet, dock med ett villkor. Villkoret var att man skulle sluta använda området för avrättningar, något som platsen varit mest känd för dittills. Efter namnbytet, som således också innebar ett slut på avrättningarna där, blev dock torget istället känt som en populär plats för officiella parader. Man började planera torgets nuvarande utseende år 1897. Numera finns förutom bronsfontänen också en staty i brons i parken, föreställande Emanuel Swedenborg och skapad av Gustaf Nordahl. Denna är ett av de nyare tillskotten i parken, då den skapades år 1973. Det står också kopior av statyerna ”Tjusningen” och ”Snöklockan” i parken, båda av Per Hasselberg. Förutom dessa konstverk dekoreras parken av ett antal blomstrande rabatter, gröna gräsmattor, bekväma sittbänkar och väl tillrättalagda grusgångar.1280px-Tors_fiske_2009a

Fram till år 1905, närmare bestämt den 1 oktober det året, hade dock parken en annan funktion än att bara vara en dekorativ, grön oas i staden. Torget fungerade nämligen då som ett salutorg, med 32 olika stånd.

Torget fick sitt nuvarande namn år 1959. Det dröjde längre än det kanske borde ha gjort, då Namnberedningen redan år 1923 föreslog att man skulle byta namn på torget till Mariatorget. Detta ville man göra för att undvika några förväxlingar med Adolf Fredriks kyrka, som inte ligger i närheten av Mariatorget, utan på Norrmalm. Det var dock först i samband med att man planerade tunnelbanestationen i närheten av torget som man faktiskt gjorde namnbytet, och som bekant fick tunnelbanestationen samma namn.

Om du planerar att flytta till eller från området kring Mariatorget, och behöver hjälp med flytten, hittar du enkelt en flyttfirma på Södermalm på Flyttfirma.nu.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *