Högalidskyrkan

Högalidskyrkan ligger intill Hornsbrukargatan på Södermalm i Stockholm, och byggdes nästan helt parallellt med en annan imponerande byggnad i Stockholm, nämligen Stockholms stadshus. Högalidskyrkan byggdes mellan 1916 och 1923, och bakom dess design och konstruktion stod arkitekten Ivar Tengbom. Tengbom fick uppdraget efter att han vunnit en arkitekttävling för ett antal inbjudna arkitekter, som anordnades av Maria Magdalena församling. Församlingen hade tilldelats marken på Södermalm av Stockholms kommunfullmäktige år 1905, eftersom församlingen skulle delas, och då behövde en ny kyrka som skulle bli knutpunkten för den nya församlingen (som numera är Högalids församling). De andra som deltog i tävlingen var Elméus och Georg A. Nilsson. En av anledningarna till att Tengboms förslag vann var sannolikt att den ansedde arkitekten Carl Westman rekommenderade det, och församlingen valde att lyssna på hans rekommendation.800px-Högalidskyrkan

Tengbom påverkades uppenbart av det pågående Stadshusbygget på andra sidan Riddarfjärden, som blev klart samma år som Högalidskyrkan men som hade pågått i fem år redan när konstruktionen av kyrkan började. Dels har Tengbom anpassat höjden på kyrkans torn efter Stadshustornet, dels verkar Stadshusets torn vara den enda anledningen till att Tengbom valde att ha dubbla torn på Högalidskyrkan. Kanske tänkte han så som andra har uttryckt att ”ett enda torn aldrig skulle förslå i konkurrensen med det på andra sidan vattnet liggande stadshustornet”. Stadshusbygget hade också positiv inverkan på Högalidskyrkans konstruktion, då bygget hade ökat stockholmarnas intresse för arkitektur. Tack vare detta fick Högalidskyrkan en större budget, och blev en mer ambitiös och mer påkostad byggnad än vad som ursprungligen var tänkt, efter beslut av kommunfullmäktige.

Högalidskyrkan omges av det grönområde som är Högalidsparken, fyllt av träd, gräsmattor och gångstigar. Det krävs naturligtvis en hel del arbete för att underhålla inte bara kyrkobyggnaden, utan också detta grönområde runtomkring. Om du också har en stor gräsmatta att sköta, kan det vara bra att investera i en rejäl gräsklippare. Du hittar ett stort utbud av gräsklippare i olika varianter på Byggmax.se.

På utsidan av kyrkan syns fler liknelser med Stadshuset, förutom höjden på dess torn. Teglet är till exempel samma handslagna, mörkröda tegel i munkförband som Ragnar Östberg valde till Stadshuset. Kyrkans interiör har till största delen ritats av Tengbom själv, och harmoniserar väl med dess exteriör av tegel.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *