Det finns inget författartätare område i Sverige än Södermalm i Stockholm där du kan besöka Distriktstandvården. Inte ens Österlen kommer i närheten. Vad beror det på att så många författare bosätter sig just på Söder? Förr i tiden innan Södermalm började gentrifieras var det en billigare och mer bohemisk stadsdel. Där bodde arbetarna, konstnärerna och många hantverkare. Många av den tidens författare föddes i stadsdelen eller kom dit som barn. De var till exempel Tomas Tranströmer, Stig Dagerman, Rudolf Värnlund, Per Anders Fogelström och Stig Claesson. Dessa storheter har säkert betytt en del när det gäller att sätta Södermalm på den litterära kartan.
Ytterligare författare med Södermalmsanknytnig är till exempel; Ivar-lo Johansson, Eyvind Johnson, Gunnar Ekelöf, Jan Fridegård, Elin Wägner, Niklas Rådström, Maj Sjöwall och Per Wahlöö. Men det finns många många fler.
Även några av våra allra största författare har bott en tid på Söder. August Strindberg, Victor Rydberg och Hjalmar Söderberg hör till dem. Södermalm är dessutom en plats som har skildrats flitigt i litteraturen. Sådana berättelser har bidragit till områdets kulturella status. Ta bara inledningen av Strindbergs Röda rummet som ett sådant exempel. Där Arvid Falk står uppe på Mosebacke en vårdag och betraktar staden. Där finns Carl Michael Bellmans epistlar. Många av dem skildrar människor och dråpliga händelser på Södermalm.
Dessa tidigare kulturella referenser som Söder är fullt av kan vara en orsak till att många av dagens författare flyttar in till stadsdelen. Sedan har det uppstått en kritisk massa av författare på en förhållandevis liten yta, och den har sedan i sig attraherat fler. Södermalm finns redan i de flesta människors sinnevärld som något positivt, kulturellt, öppensinnat, arbetarromantiskt och bohemiskt. När sedan behovet eller önskan att flytta till den Kungliga Hufvudstaden uppstår hos kulturarbetare, författare och mediemänniskor är det första de tänker på Södermalm.
Dessa är de kulturella bakgrunderna och den allmänna uppfattningen som folk har om Södermalm men det finns så klart andra anledningar till att man väljer att bosätta sig just på Söder. Topografin är nog en sådan bidragande orsak. Jämfört med de andra stadsdelarna är Södermalm mycket mer kuperat och det ger stimulans och motion. Flera av de andra stadsdelarna är ganska platta och tråkiga. Sedan är Söder fullt av små intressanta butiker och verksamheter. Det finns ett otroligt rikt utbud av matställen och fik. Byggnaderna på Söder, tillsammans med parkerna och topografin gör att det känns som att man alltid kan hitta något nytt här.
Sist men inte minst för att förklara varför så många trivs och vill bo på Södermalm måste nämnas ”södermentaliteten”. Det är den öppna och positiva inställningen som människorna här har till varandra och till nykomlingarna. Det finns en genuin nyfikenhet på ”den andre” och en beredvillighet att acceptera och ta till sig såväl nymodigheter som nya grannar. Det är en inställning som hittills verkar ha smittat av sig på de som flyttar hit. Eller så var de sådana redan innan men på fel plats och har nu hittat hem dit där man tillåts att vara som man vill. Södermalm är som småstaden i storstaden. Småstaden utan småstadens nackdelar, men med storstadens fördelar.